Close

25/04/2019

Onyx op Building Holland 2019

­­Smart Building

Maandagmorgen om 8.05 staat u, met koffertje en gesmeerde boterham, enthousiast voor de deur van het kantorencomplex waar u werkt. Automatisch detecteert uw telefoon het wifinetwerk van het gebouw waar u ooit eens op hebt ingelogd. Uw telefoon, gewoontedier als het is, logt in op dit netwerk. Het systeem stuurt vervolgens een berichtje naar uw baas dat u 5 minuten te laat bent. Uiteraard verwerkt het volautomatische HR-systeem deze 5 minuten onverbiddelijk in uw personeelsdossier. Na even door de krant gebladerd te hebben, stapt u in de lift naar uw etage. Hier logt uw telefoon in op een andere wifilocatie. Ondertussen is het 8.15 en bent u 15 minuten te laat op uw werk begonnen.

U voelt zich een beetje grieperig en zet de thermostaat een paar graden hoger. Ook gebruikt u wat vaker de wc. Al met al signaleren de sensoren dat er meer energie wordt verbruikt, minder koffie wordt gedronken en dat het toilet wat vaker wordt doorgetrokken. Al deze informatie samen zeggen het management misschien wel dat u wat ouder wordt en wat meer last krijgt van gezondheidsklachten?

Uiteraard wordt u de hele dag door het pand gevolgd via uw mobiele telefoon. Uw ideale looproute wordt voor u bepaald waardoor u minder meters hoeft te lopen naar de printer. Ondertussen wordt ook gemeten dat u wel erg veel meters omloopt langs het bureau van de nieuwe secretaresse (of secretaris). Om 11.00 gaat u even naar buiten. Het gebouw signaleert dat u weg bent (al dan niet met de nieuwe secretaresse of secretaris) en brengt uw leidinggevende (of nog erger; uw partner) hiervan op de hoogte.

Het bovenstaande heeft alleen nog maar betrekking op uw locatie. Als we daar ook nog uw zoekopdrachten van Google en uw klikgedrag bij optellen, wordt ook duidelijk waar u precies aan denkt. Hiermee verdwijnt ook de privacy die u nog ervaart in uw eigen hoofd.

Verzinsel of realiteit?

Bij een smart building wordt eerder gedacht aan het slim gebruiken van data om bijvoorbeeld etages open te stellen als er medewerkers aanwezig zijn of om efficiënt om te gaan met energie door alleen te verwarmen of koelen als dit nodig is. Het bovenstaande voorbeeld lijkt overdreven, maar is technisch heel eenvoudig om uit te voeren met de reeds aanwezige sensoren die in smartbuildings aanwezig zijn.

Zonder goede afspraken over het gebruik van persoonsgegevens (privacy) of door gebruik te maken van onveilige systemen (informatiebeveiliging) kunnen anderen eenvoudig misbruik maken van data uit smart buildings.

Is hardware en software in smart buildings wel voldoende beveiligd?

Het behoort tot de verantwoordelijkheid van ondernemingen en organisaties om zorgvuldig met data om te gaan. Dit betekent dat u bij het ontwikkelen van smart buildings gebruik moet maken van sensoren, hardware en software die aan hoge kwaliteitsnormen voldoet op het gebied van informatiebeveiliging.

Het waarborgen van deze kwaliteitsnormen vindt plaats door onafhankelijke testen van hardware en software. Dit kan plaatsvinden via bijvoorbeeld zogenaamde security scans, penetratietesten en codereading. Daarnaast bestaan diverse beveiligings normen voor organisaties zoals ISO27001, ISO27002 en ISO27017.

Onyx Cybersecurity

Wij zijn gespecialiseerd in het implementeren van ISO-trajecten, privacy audits en het beoordelen van de kwaliteit van de beveiliging van digitale systemen zoals sensoren, hardware, softwareapplicaties.

Onyx is onder andere betrokken bij “Stroomversnelling”. Wij hebben hier bijvoorbeeld bijgedragen aan het vaststellen van eisen op het gebied van privacy en informatiebeveiliging voor Nul op de Meter woningen. Daarnaast beoordelen wij ook of de installaties, software en applicaties feitelijk voldoen aan de opgestelde eisen.

Wellicht hebben wij u al gesproken op “Building Holland 2019”. Mocht u echter nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Onyx Cybersecurity

www.onyx-cybersecurity.com

033-3690588

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *