Close

03/10/2018

Verwerkersovereenkomst

Moet dat nu echt, zo’n verwerkersovereenkomst?

Nee hoor, het hoeft niet. Als uw onderneming in de gelukzalige situatie verkeert dat alles zelf wordt uitgevoerd bij het verwerken van persoonlijke gegevens, is een verwerkersovereenkomst nergens voor nodig.

In de praktijk lukt dat natuurlijk nooit. Salarisverwerkingen, het verzenden van nieuwsbrieven en activiteiten op het gebied van de ICT zijn slechts enkele voorbeelden van werkzaamheden die vaak worden uitbesteed. In deze gevallen is het vervolgens wel nodig om afspraken te maken over wie wat, waar en wanneer mag verwerken. 

Vaak worden deze afspraken uitgewerkt in zogenaamde verwerkersovereenkomsten. In artikel 28 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vindt u een aantal voorwaarden waaraan deze afspraken moeten voldoen.

Mocht u dit wetsartikel nogal langdradig en gortdroog vinden, kunt u op internet talloze checklists te vinden die u ook kunt gebruiken. De drie-eenheid wetboek, checklist en een enthousiaste werknemer die wetjes en regeltjes interessant vindt, zijn meestal voldoende om uw vragen te beantwoorden. Of u kunt de privacy professionals van Onyx Cybersecurity om hulp vragen!

En wie betaalt als het fout gaat?

Wat gebeurt er als iemand iets anders doet dan is afgesproken! Wie is verantwoordelijk en wat is er precies in de overeenkomst geregeld? Wij adviseren hierin zowel verwerkers als opdrachtgevers en u begrijpt dat ons advies afhankelijk is van wie deze vraag stelt.

Bent u verwerker? Dan adviseren wij u om de overeenkomst goed door te lezen. Uw opdrachtgever wil u nog wel eens voor heel veel verantwoordelijk houden (en dus ook voor de kosten laten opdraaien). Bent u de opdrachtgever? Dan adviseren wij u ook om de overeenkomst die een verwerker aan u overhandigt eens goed door te nemen. Vaak vindt u hierin namelijk weinig terug over de aansprakelijkheden van deze verwerker. Ze zijn namelijk zoveel mogelijk naar u verlegd!

Meer informatie?

Onyx Cybersecurity beantwoordt dit najaar graag uw vragen in een serie van 6 gratis bijeenkomsten met specifieke AVG onderwerpen. De eerste sessie staat gepland op vrijdag 19 oktober van 9.30 tot 11.00 uur in Amersfoort en gaat over de verwerkingsovereenkomst. Aanmelden kan via [email protected].

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *